Manja slova Veća slova RSS
>

Ivanović sa Specijalnom predstavnicom GS NATO za žene, mir i bezbjenost, Kler Hatčinson

Ivanović sa Specijalnom predstavnicom GS NATO za žene, mir i bezbjenost, Kler Hatčinson
Datum objave: 01.07.2019 10:56 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, mr Ivica Ivanović sastao se danas sa Specijalnom predstavnicom Generalnog sekretara NATO-a za žene, mir i bezbjednost Kler Hatčinson, koja boravi u posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore.

 

 

Ivanović je istakao da Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore posebnu pažnju posvećuju implementaciji politike rodne ravnopravnosti i Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN. To potvrđuje i činjenica da je prva pozicija koju je Ministarstvo odbrane popunilo u okviru NATO komandne strukture, upravo mjesto savjetnika Vrhovnog komandanta Savezničkih snaga (SACEUR) za pitanja rodne ravnopravnosti, koju pokriva kapetanica Sanja Pejović. Ivanović je sagovornici predstavio mjere koje Ministarstvo odbrane  i Vojska Crne Gore sprovode u ovoj oblasti, ističući da će aktivnosti iz Akcionog plana za implementaciju Rezolucije SB 1325, koje za cilj imaju unapređenje rodne ravnopravnosti u odbrambenom sektoru, biti nastavljene i u narednom periodu.

 

Hatčinson je pohvalila napore koje MO i VCG ulažu u implementiraju Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN i istakla da NATO posljednjih godina pridaje veliki značaj politici orodnjavanja (gender mainstreameing), koja se najbolje realizuje kroz kontinuiranu implementaciju Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN. Ona je izrazila zadovoljstvo što Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore NATO komandnoj strukturi doprinose, između ostalog, upravo kroz poziciju savjetnika SACEUR-a za pitanja rodne ravnopravnosti. To, kako je dodala, predstavlja dodatnu potvrdu da Ministarstvo odbrane ozbiljno pristupa rodnom pitanju, koje je visoko na agendi Alijanse.

 

U Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore zaposleno je 15,01 odsto žena i taj procenat se iz godine u godinu povećava.