Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ивановић са Специјалном представницом ГС НАТО за жене, мир и безбјеност, Клер Хатчинсон

Ивановић са Специјалном представницом ГС НАТО за жене, мир и безбјеност, Клер Хатчинсон
Датум објаве: 01.07.2019 10:56 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране, мр Ивица Ивановић састао се данас са Специјалном представницом Генералног секретара НАТО-а за жене, мир и безбједност Клер Хатчинсон, која борави у посјети Министарству одбране Црне Горе.

 

 

Ивановић је истакао да Министарство одбране и Војска Црне Горе посебну пажњу посвећују имплементацији политике родне равноправности и Резолуције 1325 Савјета безбједности УН. То потврђује и чињеница да је прва позиција коју је Министарство одбране попунило у оквиру НАТО командне структуре, управо мјесто савјетника Врховног команданта Савезничких снага (САЦЕУР) за питања родне равноправности, коју покрива капетаница Сања Пејовић. Ивановић је саговорници представио мјере које Министарство одбране  и Војска Црне Горе спроводе у овој области, истичући да ће активности из Акционог плана за имплементацију Резолуције СБ 1325, које за циљ имају унапређење родне равноправности у одбрамбеном сектору, бити настављене и у наредном периоду.

 

Хатчинсон је похвалила напоре које МО и ВЦГ улажу у имплементирају Резолуције 1325 Савјета безбједности УН и истакла да НАТО посљедњих година придаје велики значај политици ородњавања (гендер маинстреамеинг), која се најбоље реализује кроз континуирану имплементацију Резолуције 1325 Савјета безбједности УН. Она је изразила задовољство што Министарство одбране и Војска Црне Горе НАТО командној структури доприносе, између осталог, управо кроз позицију савјетника САЦЕУР-а за питања родне равноправности. То, како је додала, представља додатну потврду да Министарство одбране озбиљно приступа родном питању, које је високо на агенди Алијансе.

 

У Министарству одбране и Војсци Црне Горе запослено је 15,01 одсто жена и тај проценат се из године у годину повећава.