Manja slova Veća slova RSS
>

„Decisive Strike“: 66 pripadnika VCG od 3. do 9. jula na međunarodnoj vježbi u Sjevernoj Makedoniji

„Decisive Strike“: 66 pripadnika VCG od 3. do 9. jula na međunarodnoj vježbi u Sjevernoj Makedoniji
Datum objave: 03.07.2019 13:55 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Mješoviti sastav od 66 pripadnika više jedinica Pješadijskog bataljona Vojske Crne Gore učestvuje od 3. do 9. jula na međunarodnoj vježbi  „Decisive Strike“ koja se održava na poligonu za taktičku obuku na Krivolaku u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Ovo je do sada najbrojnije međunarodno angažovanje pripadnika Vojske u 2019. godini izvan Crne Gore. Našivojnici će biti u prilici da realizuju bojna gađanja vodom minobacača kalibra 120 mm, kao i odjeljenska bojna gađanja iz minobacača 82 mm.

Vođa crnogorskog kontingenta za učešće na vježbi je kapetan Nemanja Drobnjak, komandir Čete za vatrenu podršku Pješadijskog bataljona.

Pripadnici naše Vojske će na vježbi uvježbati i provjeriti nivo osposobljenosti mlađeg komandirskog kadra i minobacačkih posluga, čime se teži unapređenju efikasnosti u komandovanju i izvršavanju namjenskih zadataka jedinica borbene podrške.

Neposrednim angažovanjem jedinice u međunarodnom okruženju, u značajnoj mjeri će se povećati nivo interoperabilnosti i razmijeniti dragocjena iskustva sa pripadnicima savezničkih i oružanih snaga partnerskih zemalja.

Realizaciji vježbe su prethodile tri međunarodne konferencije planiranja, kao i brojne administrativne aktivnosti, prilikom čega su usaglašeni svi detalji po logistici i kolektivnoj obuci, kako bi se jedinica adekvatno pripremila za zadatak. Na poligonima za taktičku obuku u Crnoj Gori, uspješno je realizovana preduputna obuka i vježbovna gađanja iz navedenih oruđa.

Vježba na Krivolaku je počela 5. juna i trajaće do 10. jula.

Narednog ponedjeljka, 8. jula, vježbu na Krivolaku posjetiće i ministar odbrane Crne Gore, mr Predrag Bošković.