Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

„Децисиве Стрике“: 66 припадника ВЦГ од 3. до 9. јула на међународној вјежби у Сјеверној Македонији

„Децисиве Стрике“: 66 припадника ВЦГ од 3. до 9. јула на међународној вјежби у Сјеверној Македонији
Датум објаве: 03.07.2019 13:55 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Мјешовити састав од 66 припадника више јединица Пјешадијског батаљона Војске Црне Горе учествује од 3. до 9. јула на међународној вјежби  „Децисиве Стрике“ која се одржава на полигону за тактичку обуку на Криволаку у Републици Сјеверној Македонији.

Ово је до сада најбројније међународно ангажовање припадника Војске у 2019. години изван Црне Горе. Нашивојници ће бити у прилици да реализују бојна гађања водом минобацача калибра 120 мм, као и одјељенска бојна гађања из минобацача 82 мм.

Вођа црногорског контингента за учешће на вјежби је капетан Немања Дробњак, командир Чете за ватрену подршку Пјешадијског батаљона.

Припадници наше Војске ће на вјежби увјежбати и провјерити ниво оспособљености млађег командирског кадра и минобацачких послуга, чиме се тежи унапређењу ефикасности у командовању и извршавању намјенских задатака јединица борбене подршке.

Непосредним ангажовањем јединице у међународном окружењу, у значајној мјери ће се повећати ниво интероперабилности и размијенити драгоцјена искуства са припадницима савезничких и оружаних снага партнерских земаља.

Реализацији вјежбе су претходиле три међународне конференције планирања, као и бројне административне активности, приликом чега су усаглашени сви детаљи по логистици и колективној обуци, како би се јединица адекватно припремила за задатак. На полигонима за тактичку обуку у Црној Гори, успјешно је реализована предупутна обука и вјежбовна гађања из наведених оруђа.

Вјежба на Криволаку је почела 5. јуна и трајаће до 10. јула.

Наредног понедјељка, 8. јула, вјежбу на Криволаку посјетиће и министар одбране Црне Горе, мр Предраг Бошковић.