Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић и Шекеринска посјетили вјежбу “Одлучан удар” на Криволаку

Бошковић и Шекеринска посјетили вјежбу “Одлучан удар” на Криволаку
Датум објаве: 08.07.2019 14:43 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


 

мод

 

 

Министар одбране, мр Предраг Бошковић присуствовао је данас са македонском колегиницом Радмилом Шекеринском, међународној вјежби „Одлучан удар“ („Децисиве стрике“), на полигону Криволак у Републици Сјеверној Македонији, на којој учествује и 66 припадника Војске Црне Горе.

За министре одбране двије земље, који су још једном истакли квалитет и садржајну сарадњу Црне горе и Сјеверне Македоније на плану одбране, одржана је презентација вјежбе, као и приказ гађања минобацачима од стране јединица ВЦГ. Бошковић и Шекеринска су нагласили да и вјежба на Криволаку, која се завршава 10. јула, представља још један показатељ континуитета сарадње, изграђених односа трајног пријатељства и међусобног уважавања Црне Горе и Републике Сјеверне Македоније.

Бошковић је истакао да су евроатлантске интеграције од кључног значаја за стабилност и просперитет региона и нагласио значај прикључења Републике Сјеверне Македоније у НАТО. Он је казао да ће Црна Гора наставити да пружа пуну подршку Републици Сјеверној Македонији на њеном евроатлантском путу, уз увјерење да ће чланство те државе у Алијанси пружити значајан допринос у процесу суочавања са савременим безбједносним изазовима.

Министар је изразио очекивање да ће се заједнички ангажмани припадника Војске Црне Горе и Армије Републике Сјеверне Македоније, али и цјелокупна сарадња два министарства одбране и даље унапређивати, чиме ћемо потврдити спремност да узајамном подршком активно доприносимо очувању стабилног и сигурног окружења.

Шекеринска је истакла да постоји простор за интензивирање одбрамбене сарадње на обострану корист, у циљу јачања националних одбрамбених система двије земље. На тај начин се  може пружити допринос и колективним способностима Алијансе за суочавање са изазовима који се пред нас постављају, казала је министарка одбране Републике Сјеверне Македоније.

Бошковић се током боравка на Криволаку сусрео и са нашим војницима. Мјешовити састав од 66 припадника више јединица Пјешадијског батаљона Војске Црне Горе учествује на поменутој вјежби од 3. јула, што је до сада најбројније међународно ангажовање припадника ВЦГ у 2019. години изван Црне Горе.

На вјежби „Одлучан удар“ („Децисиве стрике“), која је почела 5. јуна, поред припадника оружаних снага Црне Горе и Сјеверне Македоније, учествују и припадници оружаних снага Албаније, Бугарске, Литваније, као и формације Оружаних снага САД стационираних у Европи.

Са Бошковићем су на Криволаку били и начелник Штаба генералштаба Војске Црне Горе, пуковник Александар Пантовић, као и амбасадорка Црне Горе у Сјеверној Македонији, Марија Петровић.  

мод

 Видео - Изјаве