Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković i Šekerinska posjetili vježbu “Odlučan udar” na Krivolaku

Bošković i Šekerinska posjetili vježbu “Odlučan udar” na Krivolaku
Datum objave: 08.07.2019 14:43 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


 

mod

 

 

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković prisustvovao je danas sa makedonskom koleginicom Radmilom Šekerinskom, međunarodnoj vježbi „Odlučan udar“ („Decisive strike“), na poligonu Krivolak u Republici Sjevernoj Makedoniji, na kojoj učestvuje i 66 pripadnika Vojske Crne Gore.

Za ministre odbrane dvije zemlje, koji su još jednom istakli kvalitet i sadržajnu saradnju Crne gore i Sjeverne Makedonije na planu odbrane, održana je prezentacija vježbe, kao i prikaz gađanja minobacačima od strane jedinica VCG. Bošković i Šekerinska su naglasili da i vježba na Krivolaku, koja se završava 10. jula, predstavlja još jedan pokazatelj kontinuiteta saradnje, izgrađenih odnosa trajnog prijateljstva i međusobnog uvažavanja Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije.

Bošković je istakao da su evroatlantske integracije od ključnog značaja za stabilnost i prosperitet regiona i naglasio značaj priključenja Republike Sjeverne Makedonije u NATO. On je kazao da će Crna Gora nastaviti da pruža punu podršku Republici Sjevernoj Makedoniji na njenom evroatlantskom putu, uz uvjerenje da će članstvo te države u Alijansi pružiti značajan doprinos u procesu suočavanja sa savremenim bezbjednosnim izazovima.

Ministar je izrazio očekivanje da će se zajednički angažmani pripadnika Vojske Crne Gore i Armije Republike Sjeverne Makedonije, ali i cjelokupna saradnja dva ministarstva odbrane i dalje unapređivati, čime ćemo potvrditi spremnost da uzajamnom podrškom aktivno doprinosimo očuvanju stabilnog i sigurnog okruženja.

Šekerinska je istakla da postoji prostor za intenziviranje odbrambene saradnje na obostranu korist, u cilju jačanja nacionalnih odbrambenih sistema dvije zemlje. Na taj način se  može pružiti doprinos i kolektivnim sposobnostima Alijanse za suočavanje sa izazovima koji se pred nas postavljaju, kazala je ministarka odbrane Republike Sjeverne Makedonije.

Bošković se tokom boravka na Krivolaku susreo i sa našim vojnicima. Mješoviti sastav od 66 pripadnika više jedinica Pješadijskog bataljona Vojske Crne Gore učestvuje na pomenutoj vježbi od 3. jula, što je do sada najbrojnije međunarodno angažovanje pripadnika VCG u 2019. godini izvan Crne Gore.

Na vježbi „Odlučan udar“ („Decisive strike“), koja je počela 5. juna, pored pripadnika oružanih snaga Crne Gore i Sjeverne Makedonije, učestvuju i pripadnici oružanih snaga Albanije, Bugarske, Litvanije, kao i formacije Oružanih snaga SAD stacioniranih u Evropi.

Sa Boškovićem su na Krivolaku bili i načelnik Štaba generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Aleksandar Pantović, kao i ambasadorka Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji, Marija Petrović.  

mod

 Video - Izjave