Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржан округли сто у о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о тајности података

Одржан округли сто у о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о тајности података
Датум објаве: 09.07.2019 14:51 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Данас је одржан округли сто који је Министарство одбране организовало у оквиру јавне расправе, која је почела 11. јуна, о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о тајности података. Округлом столу присуствовали су представници дијела цивилног сектора који су раније исказали недоумице  са поменутим одредбама.

 

Секретар Министарства одбране, Нада Улићевић, казала је да намјера предлагача није била да се прошири могућност означавања података тајним, мимо области које су дефинисане постојећим Законом, а то су безбједност, одбрана, спољна, монетарна и економска политика, што је у потпуности у складу са чланом 51 Устава Црне Горе. Она је казала да ће се Нацрт закона уприличити на начин да апсолутно нема недоумица у домену његове примјене. Улићевић је такође нагласила да је основни дио Закона, усаглашен са свим међународним конвенцијама.

 

 

У Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о тајности података, Министарство одбране ће, као предлагач, одредбу да “државни органи могу податке означити степеном тајности уколико њихово објављивање утиче на остваривање функције органа”, дефинисати на начин како је то регулисано основним Законом.  Поред тога, брисаће се члан 6, као и став 1 члана 2, гдје се спомиње спорна одредба.  

 

Подсјећамо да су разлози за доношење овог закона: преузимање дијела надлежности са Агенције за националну безбједност на Министарство одбране у дијелу спровођења безбједносне провјере за издавање дозвола за приступ тајним подацима за запослене у Министарству и Војсци Црне Горе, усаглашавање појединих одредаба са Законом о   државним службеницима и намјештеницима ("Службени лист Црне Горе", број 02/18), као и корекције појединих одредаба Закона ради прецизнијег тумачења и примјене.

 

 

Предлогом закона измијењен је и допуњен важећи закон на начин што је прописано да се инспекцијски надзор над спровођењем Закона о тајности података и примјеном међународних уговора врши у погледу примјене мјера заштите тајних података.

 

 

мод