Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић са вице-адмиралом Килреином: Црна Гора препозната као поуздан савезник сјеверноатлантске породице

Бошковић са вице-адмиралом Килреином: Црна Гора препозната као поуздан савезник сјеверноатлантске породице
Датум објаве: 29.07.2019 11:04 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране, мр Предраг Бошковић, састао се данас са командантом НАТО Штаба за специјалне операције (НСХQ), вице-адмиралом Колином Килреином (Цолин Ј. Килраин).


Министар се захвалио на посјети вицеадмиралу Килрејну и истакао значај Штаба за специјалне операције, посебно у области генерисања, увезивања, координације и достизања потребног нивоа кохезије снага које савезници опредијеле за специјалне операције. Упознао је саговорника са чињеницом да је Црна Гора недавно окончала процес интеграције у НАТО, што представља додатну потврду да су Оружане снаге Црне Горе достигле завидан ниво интероперабилности, а наш војник спремност да професионално одговори на задатке како на националном, тако и на међународном пољу. Томе свједоче и недавне оцјене комаданата савезничких снага за трансформацију (САЦТ) и операције (САЦЕУР), који су похвалили допринос црногорске војске активностима НАТО савеза које за циљ имају очување система колективне безбједности и глобалне стабилности, казао је Бошковић. 

Министар је додао да ће Министарство одбране и Војска Црне Горе и у наредном периоду наставити да развијају капацитете и способности у складу са националним стратешким тежњама али и додијељеним НАТО Циљевима способности.

Вицеадмирал Килреин је честитао министру Бошковићу на завршетку процеса интеграције Црне Горе у НАТО, надовезавши се на оцјене врховних команданта двије савезничке команде да је резултат који је Црна Гора постигла током процеса приступања, а касније и интеграције у Алијансу, изузетан, те да је наша држава већ сада препозната као поуздан савезник сјеверноатлантске породице. Килрејн је упознао министра одбране са најзначајнијим активности које спроводи Штаб за НАТО специјалне операције на чијем је челу, уз констатацију да је исти задужен за координацију и усмјеравање свих активности из области специјалних операција, те да је још на Самиту у Велсу 2014. године констатовано да је Команда за специјалне операције у саставу овог Штаба достигла пуну оперативну способност. Нагласио је да све савезнице треба да пруже максималан допринос постизању што већег степена кохезије и спремности Алијансе да одговори на све безбједносне изазове, те да у том контексту специфичну улогу имају снаге под командом Штаба НСХQ.