Manja slova Veća slova RSS
>

13. konferencija načelnika generalštabova Balkana

13. konferencija načelnika generalštabova Balkana
Datum objave: 04.09.2019 12:59 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić učestvovao je na 13. konferenciji načelnika generalštabova Balkana (BCHOD) u Bukureštu.


Inicijativa načelnika generalštabova Balkana ima za cilj promociju regionalne stabilnosti i prosperiteta jačanjem vojne saradnje balkanskih država, kao i modela odgovora na sve bezbjednosne izazove, rizike i prijetnje.

Genaral Dakić istakao je značaj ove inicijative, posebno u činjenici da su sve članice dokazale svoju opredijeljenost i privrženost regionu i dobrosusjedskoj saradnji u ispunjavanju zajedničkih interesa, pogotovo kada je sektor odbrane u pitanju. 

“Ova inicijativa čini nas jačima, jer uspijevamo bolje da razumijemo jedni druge, da razumijemo različitosti naših kultura i običaja, a da opet pronađemo brojne sličnosti koje nas vežu.”

mod

Na konferenciji su, pored načelnika generalštabova zemalja Balkana, prisustvovali predsjedavajući Vojnog komiteta NATO, maršal Stjuart Pič, predstavnik predsjedavajućeg Vojnog komiteta EU, brigadni general Fernando Paglialunga, zamjenik komandanta Združenih snaga iz Napulja, general potpukovnik Omer Lavoie i zamjenik načelnika Generalštaba Slovenačke vojske brigadni general Robert Glavaš.

BCHOD uspostavljena je na inicijativu Atine i Ankare 2006. godine, sa ciljem jačanja modela vojno-vojne saradnje balkanskih država. Čine je predstavnici Ankare, Atine, Beograda, Bukurešta, Podgorice, Sarajeva, Skoplja, Sofije i Tirane.