Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

13. конференција начелника генералштабова Балкана

13. конференција начелника генералштабова Балкана
Датум објаве: 04.09.2019 12:59 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Драгутин Дакић учествовао је на 13. конференцији начелника генералштабова Балкана (БЦХОД) у Букурешту.


Иницијатива начелника генералштабова Балкана има за циљ промоцију регионалне стабилности и просперитета јачањем војне сарадње балканских држава, као и модела одговора на све безбједносне изазове, ризике и пријетње.

Генарал Дакић истакао је значај ове иницијативе, посебно у чињеници да су све чланице доказале своју опредијељеност и приврженост региону и добросусједској сарадњи у испуњавању заједничких интереса, поготово када је сектор одбране у питању. 

“Ова иницијатива чини нас јачима, јер успијевамо боље да разумијемо једни друге, да разумијемо различитости наших култура и обичаја, а да опет пронађемо бројне сличности које нас вежу.”

мод

На конференцији су, поред начелника генералштабова земаља Балкана, присуствовали предсједавајући Војног комитета НАТО, маршал Стјуарт Пич, представник предсједавајућег Војног комитета ЕУ, бригадни генерал Фернандо Паглиалунга, замјеник команданта Здружених снага из Напуља, генерал потпуковник Омер Лавоие и замјеник начелника Генералштаба Словеначке војске бригадни генерал Роберт Главаш.

БЦХОД успостављена је на иницијативу Атине и Анкаре 2006. године, са циљем јачања модела војно-војне сарадње балканских држава. Чине је представници Анкаре, Атине, Београда, Букурешта, Подгорице, Сарајева, Скопља, Софије и Тиране.