Manja slova Veća slova RSS
>

AVPD tim Vojske Crne Gore uspješno obavio zadatak u Somaliji

AVPD tim Vojske Crne Gore uspješno obavio zadatak u Somaliji
Datum objave: 04.09.2019 13:34 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Treći kontingent Samostalnog tima za zaštitu brodova (AVPD tim) Vojske Crne Gore vratio se iz Somalije sa uspješno obavljenim zadacima u okviru operacije EUNAVFOR ATALANTA. Tim od 12 pripadnika VCG, pod komandom poručnika bojnog broda Vladimira Stanojevića iz MVCG četiri mjeseca boravio je na brodu „Juist“ koji je angažovao  Svjetski program hrane Ujedinjenih Nacija.  Njihov zadatak bio je obezbjeđenje sigurne dostave hrane i ostale pomoći stanovništvu Somalije, što njihovu misiju istovremeno čini borbenom i humanitarnom.  

Zamjenik načelnika Generalštaba VCG, pukovnik Svetozar Brajković  na svečanom dočeku pripadnicima vojske poželio je dobrodošlicu i kazao da je u Somaliji zadatak uspješno završen.

Brod „Juist“ sa timom VCG u periodu od 09.04. do 30.08.2019.godine dostavio  je gotovo 13 000 tona humanitarne pomoći somalijskim lukama Berbera, Bosaso i Mogadiš, prevalivši 8000 nautičkih milja. Pored toga, tim VCG je boravio i u lukama Džibutiju i Mombasi.

Svaki pripadnik tima pojedinačno, kao i cijeli crnogorski AVPD tim je odgovorno i profesionalno izvršio povjereni zadatak, časno i ponosno predstavljajući našu Vojsku i državu Crnu Goru.

mod