Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

АВПД тим Војске Црне Горе успјешно обавио задатак у Сомалији

АВПД тим Војске Црне Горе успјешно обавио задатак у Сомалији
Датум објаве: 04.09.2019 13:34 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Трећи контингент Самосталног тима за заштиту бродова (АВПД тим) Војске Црне Горе вратио се из Сомалије са успјешно обављеним задацима у оквиру операције ЕУНАВФОР АТАЛАНТА. Тим од 12 припадника ВЦГ, под командом поручника бојног брода Владимира Станојевића из МВЦГ четири мјесеца боравио је на броду „Јуист“ који је ангажовао  Свјетски програм хране Уједињених Нација.  Њихов задатак био је обезбјеђење сигурне доставе хране и остале помоћи становништву Сомалије, што њихову мисију истовремено чини борбеном и хуманитарном.  

Замјеник начелника Генералштаба ВЦГ, пуковник Светозар Брајковић  на свечаном дочеку припадницима војске пожелио је добродошлицу и казао да је у Сомалији задатак успјешно завршен.

Брод „Јуист“ са тимом ВЦГ у периоду од 09.04. до 30.08.2019.године доставио  је готово 13 000 тона хуманитарне помоћи сомалијским лукама Бербера, Босасо и Могадиш, преваливши 8000 наутичких миља. Поред тога, тим ВЦГ је боравио и у лукама Џибутију и Момбаси.

Сваки припадник тима појединачно, као и цијели црногорски АВПД тим је одговорно и професионално извршио повјерени задатак, часно и поносно представљајући нашу Војску и државу Црну Гору.

мод