Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одговор на тврдње Друштва професионалних новинара Црне Горе

Одговор на тврдње Друштва професионалних новинара Црне Горе
Датум објаве: 07.09.2019 16:32 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Региструјемо да је објава питања ДН „Дан“ која су нам јуче упућена, предмет различитих анализа па и Ваше реакције, иако не разумијемо због чега. Питања нијесу означена степеном тајности, а у случају да смо одговарали на њих она би имајући у виду претходна искуства била погрешно интерпретирана, као и цињенице да су поједини новинари у конфликту интереса кад је ова тема у питању (јер су поред цињенице да су новинари и организатори протеста). Због тога вјерујемо да није у питању њихова објава, без иједне наше оцјене или коментара, већ чињеница да смо на овај начин указали на непрофесионалност и покушај грубе компромитације Војске Црне Горе, која се бави најважнијим питањима националне безбједности и сигурности. Због тога су надлежности Министарства и Војске јасно дефинисана посебним законима и стратешким документима. Ми не да смо само дужни да гарантујемо територијални интегритет земље, њену безбједност и сигурност већ и ауторитет Министарства и Војске. Наше надлежности су од посебног јавног и националног интереса као што су и медији дужни да раде у јавном интересу.

Због тога, Министарство одбране не само да промовише, него жели да буде отворено према јавности на принципима поштовања закона, потребе јавности да зна и међусобног уважавања.
Да ли су спорна питања из тог корпуса стандарда? Наравно да нијесу. Као и у претходном поступању ни данас нећемо квалификовати питања да ли су из домена наше надлежности. Квалификовање и непримјерене оцјене о аутору питања није дало Министарство одбране, већ представници Ваше професије по друштвеним мрежама. Нека о томе суди јавност према којој смо једнако обавезни.


Нама је јасно зашто смо изложени оваквој агресивној и субверзивној кампањи али то не значи да јој се не треба супроставити. Ми уочавамо да највећи број актера ове кампање не доживљава војску као војску Црне Горе али баш због тога ћемо се против овакве кампање борити заједно са грађанима који огромном већином подржавају војску Црне Горе и имају повјерење у њу.

На крају, због објективног информисања јавности желимо грађане информисати да не постоји у важећем законодавству нити европским стандардима забрана интегралне објаве од стране државног органа и то ће и убудуће бити наша пракса, због објективног информисања јавности.

Ми остајемо отворени за коректну и професионалну сарадњу али нећемо дозволити да нас нико развлачи по блату неодговорности и анти црногорских интереса. Због тога поштована господо, не тражите одговорност тамо гдје је нема, увијек треба поћи из сопственог дворишта.