Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Наступна посјета изасланика одбране Републике Италије

Наступна посјета изасланика одбране Републике Италије
Датум објаве: 11.09.2019 10:26 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране мр Предраг Бошковић састао се са амбасадором Републике Италије у Црној Гори, Луком Зелиолијем, који је био у пратњи новоименованог изасланика одбране Републике Италије за Црну Гору, на нерезидентној основи, пуковника Ћира Фортеа и одлазећег с те функције, пуковника Паола Сфареа.


Министар је пуковнику Фортеу честитао постављење на новој дужности, изражавајући наду да ће се досадашња изванредна сарадња два министарства додатно унаприједити током његовог мандата.

Бошковић је изразио захвалност поводом свеобухватне и континуиране подршке Италије Црној Гори, како у домену спровођења одбрамбених реформи које су резултирале чланством у Алијанси, тако и на пољу интеграција у Европску унију. 
 
Бошковић је нагласио да ће Црна Гора наставити снажно да промовише НАТО политику отворених врата, истичући да интеграција у НАТО и ЕУ за Западни Балкан представља апсолутни предуслов утемељења трајног мира и стабилности. Он је упознао саговорника о актуелним одбрамбеним приоритетима у погледу пуне интеграције црногорске Војске у НАТО, нагласивши посвећеност Министарства модернизацији одбрамбеног сектора. Министар је истакао спремност Црне Горе да подржи напоре међународне заједнице у пројектовању стабилности, као доприносу наше државе колективном систему безбједности, али и апострофирао значај ангажмана црногорских војника у иностранству у оквиру унапређења интероперабилности и капацитета војске. 

Саговорници су истакли да је актуелна билатерална сарадња Црне Горе и Италије у домену одбране квалитетна и садржајна, те изразили задовољство оствареним успјехом у оквиру пројеката од заједничког интереса који се односе на сарадњу ваздухопловстава и морнарица двије земље, као и школовање црногорских кадета на италијанским војним академијама. 

Пуковник Форте је у одвојеним сусретима разговарао и са начелником Генералштаба Војске Црне Горе, бригадним генералом Драгутином Дакићем, генералним директором Директората за политику и планирање одбране, мр Ивицом Ивановићем, као и начелником Дирекције за међународну сарадњу и војну дипломатију, Андрејем Лакићем.

мод мод