Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Почиње "Заједнички изазов 2019"

Почиње "Заједнички изазов 2019"
Датум објаве: 16.09.2019 09:47 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Од 16. до 27.09.2019. године у ширем рејону Колашина и на израђеном војном полигону за алпинистичку обуку пјешадијских јединица „Липово“, Црна Гора биће домаћин треће мултинационалне вјежбе „Заједнички изазов 2019" (Цоммон Цхалленге 2019). Учествује преко 300 припадника Армије Републике Сјеверне Македоније, Оружаних снага Италије, НАТО Центра изврсности за планинско ратовање стационираних у Републици Словенији, уз подршку експерата из области планинског ратовања из оружаних снага Републике Аустрије. У улози посматрача учествоваће и припадници копнених снага Националне Гарде државе Мејн (САД).

 

 

Вјежба “Заједнички изазов 2019“ мултинационална је вјежба ранга чете у којој учествују НАТО чланице, као и чланице Партнерства за мир (НАТО/ПфП). Базирана је на имагинарном сценарију операција подршке миру (ПСО) и управљања кризним ситуацијама (ЦРО), под окриљем УН мисија и НАТО-а.

 

Циљ је увјежбавање  јединица и команде батаљона у извршењу операција за подршку миру и управљања у кризним ситуцијама у мултинационалном окружењу, која се одвија у планинским условима, ослањајући се на релевантан сценарио који осигурава успјешно спровођење будућих мисија. Тиме ће се побољшати увјежбаност штабног особља из планинских јединица, укључујући мултинационалне јединице за планинско ратовање, са циљем подршке НАТО и УН мисија у операцијама подршке миру и управљању кризним ситуацијама.

 

Завршни дио вјежбе, 27. септембра уприличиће дан високих званица (ДВД) на нивоу представника Министарства одбране (МОД) и Генералштаба (ЦХОД)  из земаља учесница вјежбе, на којем ће бити приказана оспособљеност мултинационалне чете за планинско ратовање, као и приказ наоружања и опреме са којом располажу.