Manja slova Veća slova RSS
>

Ministar Bošković sa novoimenovanim ambasadorom republike Slovenije, Gregorom Preskerom

Ministar Bošković sa novoimenovanim ambasadorom republike Slovenije, Gregorom Preskerom
Datum objave: 19.09.2019 09:24 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane mr Predrag Bošković sastao se sa novoimenovanim ambasadorom Republike Slovenije u Crnoj Gori, Gregorom Preskerom. Oni su razmijenili stavove o političko-bezbjednosnoj situaciji u regionu i konstatovali neophodnost zajedničkog djelovanja i jedinstvenog odgovora međunarodne zajednice na kompleksne bezbjednosne izazove sa kojima se suočava region i Alijansa.


Bošković se zahvalio na kontinuiranoj podršci Republike Slovenije u ostvarivanju strateških spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore i upoznao ambasadora sa procesom reformi sistema odbrane, regionalnom saradnjom i angažovanjem Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama. 

Ambasador Presker je poručio da je zadovoljan izvanrednim bilateralnim odnosima dvije zemlje u oblasti odbrane, ističući da iskustvo Crne Gore, njen ulazak u NATO i odlična pozicija na putu ka EU predstavljaju fantastičan uspjeh, dragocjen za širi region od Zapadnog Balkana. Istakao je i značaj bliske saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane, koji umnogome doprinosi stabilnosti regiona, naglašavajući da Crna Gora može računati na Sloveniju kao pouzdanog partnera u svim oblastima, te da je današnji susret odlična prilika za definisanje smjerova daljeg intenziviranja saradnje.

Sagovornici su se tokom razgovora osvrnuli i na aktuelna politička dešavanja u regionu i Evropi, kao i na bilateralnu saradnju dvije države u oblasti odbrane, sa posebnim akcentom na nastavku saradnje u okviru Pojačanog isturenog prisustva (eFP, enhanced Forward Presence), u Letoniji, kao i na dalje unaprjeđivanje saradnje između vazduhoplovstava i mornarica dvije zemlje.