Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković – Akar: Akcenat na saradnji u oblasti odbrambene industrije

Bošković – Akar: Akcenat na saradnji u oblasti odbrambene industrije
Datum objave: 01.10.2019 13:15 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


modMinistar odbrane Predrag Bošković boravio je u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane Republike Turske i tom prilikom se sastao sa ministrom nacionalne odbrane te države, Hulusijem Akarom.

Bošković je poručio da je zadovoljan saradnjom dvije zemlje u oblasti odbrane i zahvalio se na kontinuiranoj podršci koju Republika Turska pruža našoj zemlji. Istakao je i spremnost za nastavak intenzivne saradnje i razmatranje novih bilateralnih projekata, posebno imajući u vidu veoma razvijenu vojnu industriju Republike Turske.

Jačanje odbrambenih kapaciteta je, kaže ministar, nacionalni imperativ i informisao turskog kolegu o procesu modernizacije Vojske Crne Gore. Takođe, iskazao je posebno zadovoljstvo zbog predstojećih projekata, u vidu podrške turske strane, a koji se odnose na obuke i treninge pripadnika Vojske Crne Gore u trening centrima u Republici Turskoj, kao i nabavci opreme turske proizvodnje za potrebe crnogorske Vojske.

S tim u vezi, potpisani su Sporazum o vojnoj-finansijskoj saradnji, implementacioni protokol u pogledu finansijske podrške između Vlade Turske i Vlade Crne Gore, kao i Protokol o donaciji između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva nacionalne odbrane Turske.

Ministar Akar izrazio je zadovoljstvo ostvarenom bilateralnom saradnjom Crne Gore i Turske, posebno ističući doprinos Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti. Istakao je važnost jačanja državnih kapaciteta intenzivnim ulaganjem na polju odbrane, a u cilju suprotstavljanja aktuelnim bezbjednosnim izazovima.

Posebno zadovoljstvo je izraženo povodom saradnje u oblasti školovanja, imajući na umu da je jedan crnogorski kadet upućen na Vojnu akademiju Kopnene vojske u Ankari.

modmod

MINISTARSTVO ODBRANE