Manja slova Veća slova RSS
>

Kodeks ponašanja doprinosi prevenciji kriza i konflikata

Kodeks ponašanja doprinosi prevenciji kriza i konflikata
Datum objave: 17.10.2019 15:01 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, Ivica Ivanović na Simpozijumu u Budimpešti povodom obilježavanja 25. godina od usvajanja dokumenta Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) „Kodeks ponašanja u političko vojnim aspektima bezbjednosti“.

 
Na Simpozijumu pod nazivom „Od Budimpešte do Budimpešte 1994-2019“ bilo je riječi o značaju Kodeksa, dok su učesnici razmijenili informacije o proteklih 25 godina rada na njegovom sprovođenju, kao i najbolje prakse u primjeni njegovih principa i obaveza. 

Saglasni su da bezbjednosni izazovi savremenog doba naglašavaju potrebu za efikasnijim sprovođenjem OEBS-ovog Kodeksa ponašanja i zato je od ključne važnosti podizanje svijesti o tom dokumentu i jačanje efikasnosti u sprovođenju njegovih principa i normi. Takođe, ističe se da je Kodeks jedan od najznačajnijih mehanizama koji može da, na objektivan način, doprinese prevenciji kriza i konflikata, kao i ublažavanju njihovih posljedica i stabilizaciji prilika, u onim oblastima u kojima su oni sada prisutni. 

Kodeks je okvirni dokument koji reguliše odnose između država, njihovo pravo u međunarodnim odnosima, kao i unutar-državna uređenja, sa fokusom na sistem bezbjednosti. Kroz Kodeks ponašanja, države učesnice OEBS-a se, između ostalog, obavezuju na principe demokratske kontrole oružanih snaga i vladavine prava u odnosu na nacionalne bezbjednosne politike i doktrine. 

Crna Gora je posvećena implementaciji Kodeksa i svih njegovih odredbi koje definišu međudržavne bezbjednosne odnose, demokratsku kontrolu oružanih snaga, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, kao i poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

U cilju obilježavanja 25. godina od potpisivanja, Ministarstvo odbrane Crne Gore je prevelo i publikovalo Kodeks na crnogorskom jeziku, koji će podijeliti nadležnim resorima u cilju jačanja njegovog širenja i primjene na nacionalnom nivou.

Na Simpozijumu, koji se održao u organizaciji Centra za prevenciju konflikata OEBS-a i Vlade Mađarske, pored generalnog direktora Ivice Ivanovića prisustvovao i vojni predstavnik pri stalnoj misiji Crne Gore u UN, OEBS i drugim međunarodnim organizacijama, admiral Dragan Samardžić.