Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

Crna Gora preuzima jednogodišnje predsjedavanje Multinacionalnom savjetodavnom grupom Centra za bezbjednosnu saradnju

Crna Gora preuzima jednogodišnje predsjedavanje Multinacionalnom savjetodavnom grupom Centra za bezbjednosnu saradnju
Datum objave: 21.10.2019 11:54 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ivica Ivanović učestvovao na 42. sastanku Multinacionalne savjetodavne grupe (MAG) Centra za bezbjednosnu saradnju (RACVIAC) u Rakitju, Republika Hrvatska.


Ivanović je istakao da sve zemlje članice imaju isti cilj - stabilan, integrisan i napredan region, kao i da se sve suočavaju sa sličnim bezbjednosnim izazovima. „Savremeni bezbjednosni koncept nameće potrebu intenzivne saradnje partnera i saveznika na regionalnom i međunarodnom nivou i iziskuje aktivan doprinos suočavanju sa prijetnjama koje prevazilaze nacionalne granice, a među kojima su trenutno najaktuelnije hibridne i sajber prijetnje, kao i migracije”, naglasio je Ivanović. Takođe, iskazao je zadovoljstvo što su sve zemlje regiona prepoznale mehanizam regionalnih inicijativa kao efikasan model za jačanje povjerenja, produbljivanje saradnje i unaprjeđenje nacionalnih odbrambenih kapaciteta.

Saradnja sa RACVIAC-om traje niz godina, kada su sprovedene brojne aktivnosti iz oblasti kontrole naoružanja, neproliferacije oružja za masovno uništenje, reforme sektora bezbjednosti, međunarodne i regionalne saradnje, sa posebnim akcentom na evropske i evroatlantske integracije. Rad RACVIAC-a naša zemlja će nastaviti da podržava, kazao je Ivanović i dodao da ćemo i ubuduće ispunjavati obaveze koje proizilaze iz članstva u toj organizaciji.

Direktor Centra, general-major Jeronim Bazo istakao je značajnu ulogu RACVIAC-a u jačanju evroatlantske perspektive zemalja Jugoistočne Evrope i zahvalio se Ivanoviću na značajnom doprinosu Crne Gore jačanju regionalne saradnje. Bazo je Ivanoviću poželio uspješno predsjedavanje MAG-om, ističući uvjerenje da će grupa u narednom periodu donositi političke odluke afirmativne za sve zemlje Jugoistočne Evrope.

U skladu sa Godišnjim programom RACVIAC-a, proljećnje zasijedanje MAG-a najavljeno je za april 2020. godine u Crnoj Gori.