Manja slova Veća slova RSS
>

Filipović sa Nikolićem u Skoplju: Bezrezervna podrška Crne Gore Sjevernoj Makedoniji ka članstvu u NATO

Filipović sa Nikolićem u Skoplju: Bezrezervna podrška Crne Gore Sjevernoj Makedoniji ka članstvu u NATO
Datum objave: 14.11.2019 09:27 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar Slobodan Filipović sastao se u Skoplju sa sjevernomakedonskim kolegom, Draganom Nikolićem

mod

Sagovornici su tom prilikom naglasili da prijateljstvo i savezništvo naše dvije zemlje predstavlja primjer u regionu, te pokazatelj kako se kroz međusobnu podršku, saradnju i prenos iskustava na planu odbrane grade kvalitetni sveukupni međudržavni odnosi.

Filipović je istakao da Crna Gora i Sjeverna Makedonija dijele iste spoljno-političke ciljeve, vrijednosti i težnje, a da uzajamna podrška i saradnja doprinose njihovom ostvarenju.

On je naglasio da su evroatlantske integracije od ključnog značaja za stabilnost i prosperitet regiona koji će, priključenjem Republike Sjeverne Makedonije u NATO, postati snažniji u suočavanju sa bezbjednosnim prijetnjama. Filipović je podvukao povoljne uslove za intenziviranje odbrambene saradnje, u cilju jačanja nacionalnih odbrambenih sistema obje zemlje. 

mod 

Nikolić je izrazio očekivanje da će se zajednički angažmani u oblasti odbrane dvije zemlje i dalje unapređivati čime se, kako je istakao, daje doprinos bezbjednosnoj koheziji cijelog regiona.

Filipović je naglasio da će Crna Gora nastaviti sa pružanjem podrške reformskim procesima Sjeverne Makedonije na planu odbrane, u cilju što skorijeg priključenja te zemlje u Sjeverno-atlantsku alijansu.

Filipović danas učestvuje i na panelu “Popularizacija vojne profesije”, koji organizuju MO Sjeverne Makedonije i Vojna akademija “General Mihailo Apostolski”. 
 
Sjutra će, u crnogorskoj ambasadi u Skoplju, prisustvovati polaganju zakletve naših novih kadeta koji su započeli studije na pomenutoj akademiji, kao i promociji svršenih studenata u prvi oficirski čin, među kojima su bile i tri potporučnice VCG.