Manja slova Veća slova RSS
>

Ambasadorka Kemp i potpukovnik Mejkok, novoimenovani izaslanik odbrane UK, u posjeti MO

Ambasadorka Kemp i potpukovnik Mejkok, novoimenovani izaslanik odbrane UK, u posjeti MO
Datum objave: 14.11.2019 11:47 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ambasadorka UK u Crnoj Gori, Alison Kemp i novoimenovani izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Crnoj Gori, potpukovnik Kristofer Mejkok (Christopher Maycock), boravili su danas u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore gdje su se sastali sa ministrom odbrane, Predragom Boškovićem.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o dosadašnjoj saradnji dvije zemlje saveznice u oblasti odbrane. Ocijelnili su da Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju intenzivnu i kvalitetnu odbrambenu saradnju, baziranu na projektima koji doprinose uspješnoj reformi crnogorskog odbrambenog sektora, jačanju interoperabilnosti i modernizaciji kapaciteta Vojske Crne Gore. Bošković je posebno istakao značaj usavršavanja crnogorskih oficira na prestižnim vojnim akademijama UK, kao i mogućnosti obučavanja pripadnika Vojske Crne Gore u britanskim centrima za obuku. On je ukazao i na važnost uspostavljene bilateralne saradnje u oblasti sajber odbrane, gdje UK kroz brojne radionice i seminare doprinosi izgradnji institucionalnih i nacionalnih kapaciteta za sajber odbranu. Dugogodišnji kontinuitet odličnih odnosa još jedan je pokazatelj strateškog opredjeljenja države Crne Gore da sa NATO saveznicima radi na očuvanju regionalnog i globalnog mira, kazao je Bošković.

Ambasadorka i potpukovnik Mejkok su istakli neophodnost jačanja postojećih, kao i nove modele saradnje u oblasti odbrane. Naglasili su da dobrim inicijativama i zajedničkim projektima možemo unapređivati kvalitetne odnose i graditi dobre temelje za čvrstu saradnju u budućnosti.

Britanski izaslanik odbrane se potom u odvojenim susretima sastao sa načelnikom Štaba Generalštaba VCG, pukovnikom Aleksandrom Pantovićem, kao i načelnikom Direkcije za međunarodnu saradnju i vojnu diplomatiju Andrejem Lakićem.


mod