Manja slova Veća slova RSS
>

Tirana: Ivanović na sastanku političkih direktora A-5 Inicijative

Tirana: Ivanović na sastanku političkih direktora A-5 Inicijative
Datum objave: 22.11.2019 14:24 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, Ivica Ivanović, prisustvovao je u Tirani sastanku političkih direktora ministarstava odbrane država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5). Tom prilikom, razmatrani su aktuelni bezbjednosni i politički izazovi u Jugoistočnoj Evropi, te novi modaliteti saradnje i mogućnosti sprovođenja politike otvorenih vrata A-5 Inicijative.


Ivanović je kazao da je snaženje regionalne saradnje uslov ekonomskog prosperiteta našeg regiona, kao i najbolja garancija za održanje dugoročnog mira i stabilnosti. On je istakao da Američko-jadranska povelja A-5 predstavlja značajan instrument jačanja međusobnog povjerenja i kanalisanja evroatlantskih aspiracija zemalja regiona Zapadnog Balkana. 

Govoreći o bezbjednosnim rizicima sa kojima se suočava region, Ivanović je podvukao da je neophodno udruženo djelovanje protiv savremenih izazova i prijetnji, te naglasio potrebu unapređenja zajedničkih odbrambenih sposobnosti i kapaciteta u okviru A-5 Inicijative. Kao najbolji model za udruženo djelovanje odbrambenih snaga zemalja regiona, on je naveo zajedničko učešće u mirovnim misijama i operacijama, uz primjer misije ,,Odlučna podrška” u Avganistanu. 

Ivanović je istakao snažnu posvećenost Crne Gore promovisanju politike otvorenih vrata, kako Američko-jadranske povelje i drugih regionalnih inicijativa, tako i NATO-a, u cilju stvaranja stabilnog, bezbjednog i prosperitetnog regiona Jugoistočne Evrope.
Tokom sastanka u Tirani definisane su teme i agenda predstojećeg sastanka ministara odbrane A-5, koji će se održati 11. decembra, takođe u Republici Albaniji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstava odbrane zemalja članica A5 inicijative, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država, i zemalja posmatrača Slovenije i Kosova.