Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković: Članstvo u NATO za bolji život generacija koje stasavaju

Bošković: Članstvo u NATO za bolji život generacija koje stasavaju
Datum objave: 25.11.2019 11:50 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Predrag Bošković učestvovao je na konferenciji povodom završetka projekta „Zauzmimo stav za buduće perspektive – Savez mladih i NATO“. 


mod

Bošković je naglasio značaj projekta, koji ima za cilj da poboljša edukaciju mladih o tom savezu, njegovim vrijednostima, aktivnostima u očuvanju globalne bezbjednosti i budućim perspektivama. Sa druge strane, na taj način mladi, ali i cjelokupna javnost, imaju mogućnost da se informišu o koristima članstva u Alijansi, sistemu kolektivne bezbjednosti, kao i o savremenim bezbjednosnim izazovima i načinima za njihovo prevazilaženje. 

‘Mladi ljudi treba da prepoznaju da je članstvo Crne Gore u NATO odluka donešena prije svega zbog njih. Da bi mogli da žive u jednom bezbjednom okruženju, gdje mogu da stvaraju porodice, da se razvijaju i da rade u državi koja neće ratovati, sa mnogo većim demokratskim kapacitetom, nego ona država u kojoj sam ja odrastao’, poručio je Bošković. 

mod

Upravo mladi, dodaje, mogu da daju izuzetan doprinos podizanju svijesti u zajednici o značaju spoljno-političkog statusa koji je Crna Gora stekla članstvom, kao i stabilnosti koju članstvo u Alijansi garantuje. 

Minsitar je tom prilikom crnogorske student podsjetio na otvorenu mogućnost da stažiraju u programima u organizaciji NATO, kroz koje će steći nova znanja i vještine koje mogu iskoristiti, kako za sopstveno usavršavanje, tako i za jačanje doprinosa cjelokupnom društvu. 

Ministar je istakao da su brojne prednosti članstva evidentne. Pored bezbjednosnog, tu je i ekonosmki faktor, što je itekako povezano. ‘Zabilježen je ogroman porast investicija iz zemalja članica NATO-a nakon punopravnog člansva Crne Gore i to za preko 200%.'

Ministar Bošković je naveo i da je doprinos mladih u jačanju dijaloga o evropskoj i evroatlantskoj perspektivi naše države veoma značajan i zaključio da je ‘članstvo jedna od jedna od najispravnijih odluka koje su donešene, jer će Crnoj Gori omogućiti da bude dio savremene Evrope. Uz to i zamajac čitavom regionu Zapadnog Balkana, da se ostavi nesporazuma, sukoba i neslaganja, te da se pokuša naći zajednički imenitelj, koji će nas odvesti u pravcu evroatlantskih integracija.' 

Projekat „Zauzmimo stav za buduće perspektive – Savez mladih i NATO“ sprovela je nevladina organizacija CEDEM u saradnji sa PR centrom i ATAK-om (Alternativna teatarska aktivna kompanija), uz finansijsku podršku Odsjeka za javnu diplomatiju NATO-a.