Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković – Hatčinson: O unaprijeđenju rodne ravnopravnosti u odbrambenom sektoru

Bošković – Hatčinson: O unaprijeđenju rodne ravnopravnosti u odbrambenom sektoru
Datum objave: 27.11.2019 10:18 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se sa Specijalnom predstavnicom Generalnog sekretara NATO-a za žene, mir i bezbjednost, Kler Hatčinson.

Tom prilikom Bošković je istakao da se Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore intenzivno posvećuju sprovođenju Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN-a. U prilog tome govori i činjenica da je prva pozicija koju je Ministarstvo odbrane popunilo u okviru NATO komandne strukture, upravo mjesto savjetnika Vrhovnog komandanta Savezničkih snaga (SACEUR) za pitanja rodne ravnopravnosti, koju pokriva majorica Sanja Pejović.

Bošković je Hatčinsonovoj predstavio i mjere koje Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore sprovode u dijelu koji se tiču aktivnosti iz Akcionog plana za implementaciju Rezolucije SB 1325, koje za cilj imaju unaprijeđenje rodne ravnopravnosti u odbrambenom sektoru.
Na sastanku je bilo riječi i o zaštiti djece u oružanim sukobima. Ministar je podsjetio da je Crna Gora 2006. godine pristupila Konvenciji o pravima djeteta Ujedinjenih nacija, kao i Fakultativnom protokolu o učešću djece u oružanim sukobima, a shodno obavezama preuzetim pristupanjem Konvenciji. U tom kontekstu, istakao je da Crna Gora podnosi periodične izvještaje Komitetu za prava djeteta UN-a o sprovođenju Konvencije, odnosno o mjerama koje su preduzete za ostvarivanje prava priznatih Konvencijom, kao i o napretku postignutom u uživanju tih prava.

Hatčinson je na sastanku sa Boškovićem pohvalila napore koje Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore ulažu u sprovođenju Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN i izrazila zadovoljstvo zbog doprinosa Crne Gore NATO komandnoj strukturi, kroz poziciju savjetnika SACEUR-a za pitanja rodne ravnopravnosti.