Manja slova Veća slova RSS
>

Međuregionalna saradnja i jačanje sistema kolektivne bezbjednosti prioriteti dalje saradnje dvije zemlje

Međuregionalna saradnja i jačanje sistema kolektivne bezbjednosti prioriteti dalje saradnje dvije zemlje
Datum objave: 09.12.2019 15:14 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Predrag Bošković, boravi u zvaničnoj posjeti Arapskoj Republici Egipat, na poziv ministra odbrane, generala Mohameda Zakija.


Bošković je na sastanku sa egipatskim kolegom razgovarao o bezbjednosnim izazovima u regionu Bliskog i Srednjeg istoka, kao i u regionu Zapadnog Balkana. Ministar Zaki je izrazio zahvalnost Crnoj Gori na pozicijama koje zauzima kada su u pitanju prilike na Zapadnom Balkanu, kao i na kontinuiranoj podršci unutar multilateralnih okvira. Posebno je pozdravljen doprinos koji Crna Gora pruža u okviru vojnih međunarodnih misija i operacija u svijetu.

Bošković je istakao značaj realizacije NATO programa sa Egiptom u svrhu unapređenja međusobnog partnerstva za sigurnost u okviru Mediterana. Kazao je da je realizacija posjete Kairu upravo u duhu napora Crne Gore kao mediteranske zemlje, koja je kao članica NATO-a preuzela dio odgovornosti za bezbjednost u ovom dijelu svijeta, da intenzivira saradnju sa zemljama Sredozemlja izmedju ostalih i sa Egiptom, imajući u vidu njegov značaj u političkom i bezbjednosnom kontekstu. 

Posebno su apostrofirane teme koje se ticu borbe protiv ilegalnih migracija i borbe protiv terorizma gdje Egipat i Crna Gora mogu pomoci jedna drugoj razmjenom pravovremenih informacija i razmjenom iskustava. 

Ministar Zaki je naglasio vaznost ovakvih susreta i razmjene misljenja u kontekstu savladavanja izazova koji su veoma slicni za dvije zemlje a pogotovo imajuci u vidu neophodnost stabilnog bezbjednosnog okruzenja u veoma kompleksnim regionima kakvi su nasi.