Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић на Цетињу: Војсци враћамо мјесто које јој припада

Бошковић на Цетињу: Војсци враћамо мјесто које јој припада
Датум објаве: 20.12.2019 12:21 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


мод

За нама је успјешна година за Министарство одбране и Војску Црне Горе, у којој смо се заиста потрудили да Војсци вратимо мјесто које јој припада, да буде институција од највећег повјерења и да се сви безбједније осјећамо у Црној Гори, оцијенио је министар одбране Предраг Бошковић на годишњој конференцији у Владином дому на Цетињу пред највишим државним званичницима и представницима медије.

На конференцији су представљене нове ознаке, радне и свечане униформе ВЦГ, за које је министар одбране напоменуо да су рађене у сарадњи с Турском, те да повезују традицију црногорског војника с модерним.

Нагласио да је и да је у години за нама заокружена интеграција Црне Горе у НАТО, као и да је у посљедње три године примљено преко 300 војника по уговору, официра и подофицира.

“Захвалан сам предсједницима државе и Владе, јер су подржали став да без модернизације не можемо говорити о војсци као гаранту мира и сигурности”, казао је Бошковић.

мод

Он је подсјетио да се набавком три хеликоптера Белл 412 грађани осјећају сигурније, јер знају да у сваком тренутку могу рачунати на помоћ Војске Црне Горе. Министар одбране је истакао да ће пјешадијске чете бити опремљене с 67 нових лако оклопних возила, као и да је недавно потписан уговор о њиховој надоградњи с Израелом, што је набавка укупно вриједна око 65 милиона еура.

“За потребе ВЦГ, обуку пилота И друге намјене набављамо четири хеликоптера Белл 505 идуће године, а на томе нећемо стати, већ је намјера да нашој војсци омогућимо најбоље услове за рад”, рекао је Бошковић.

Први човјек  Министарства одбране је саопштио да је у инжињерију уложено око 2, 5 милиона еура, као и да та јединица несебично помаже грађанима, како би путеви и инфраструктура били бољи, нагласивши И да су за потребе логистике ВЦГ набављена возила “Тоyота Хилуx”.

 “Морнарица је наш највећи изазов, биће и у наредном периоду, модернизована је једна ракетна топовњача и сада је претворена у патролни брод”, истакао је Бошковић.

Он је подсјетио да је набављен и радар, који ће Црну Гору коштати око четири милиона еура, али је, у суштини, то донација вриједна 20 милиона еура

“Имамо заиста одличне односе са свим партнерским земљама, а неки од њих су донацијама подигли капацитете наших оружаних снага“, поручио је министар одбране, рекавши да је с Турском потписана донација од 16 милиона, тако да ће логистички и транспортни капацитети бити на већем нивоу.

„Од Сједињених Америчких Држава, као нашег кључног партнера, у задње три године имамо донације вриједне око 25 милиона еура“, рекао је Министар одбране.

Бошковић је нагласио да смо једина земља у региону која је ријешила проблем вишкова наоружања.

Он је саопштио да је на Сињајевини формиран вјежбовни полигон, који ће омогућити војницима да провјере и унаприједе способности.

„Показали смо да Војска Црне Горе не жели да уништава и гради на Сињајевини, већ да помогне становништво тог краја, његову туристичку и економску валоризацију“, истакао је министар одбране.

Како је нагласио, у сарадњи са Словенијом, форимиран је Регионални центар за планинско ратовање у Колашину.

Бошковић је поручио да су у плану значајне инвестиције у инфраструктуру.

„Прије свега смо фокусирани на касарну Маслине, као центру будућих безбједносних, не само војних, капацитета. Затим, касарну у Андријевици, како би цивилно становништво могло да рачуна на помоћ ВЦГ, односно Министарства одбране, када су ванредне активности у питању“, објаснио је министар одбране.

Он је саопштио да се брине и о стандарду запослених у војсци, те да ће стамбена зграда у Даниловграду бити завршена наредне године, а станови подијељени припадницима ВЦГ. Бошковић је најавио и градњу сличних или истих објеката у Подгорици и Никшићу, од наредне године.

На конференцији је начелник штаба Генералштаба ВЦГ пуковник Александар Пантовић представио  јавности изглед нових ознака јединица Војске Црне Горе и радних и свечаних униформи.

 мод