Manja slova Veća slova RSS
>

Sahranjen narodni heroj i nosilac Partizanske spomenice Vlado Nikolin Božović

Sahranjen narodni heroj i nosilac Partizanske spomenice Vlado Nikolin Božović
Datum objave: 15.04.2010 17:31 | Autor: MO

Ispis Štampaj stranicu


Narodni heroj i nosilac Partizanske spomenice od 1941. godine Vlado Nikolin Božović danas je sahranjen, uz vojne počasti, na gradskom groblju Čepurci u Podgorici.

Sahrani je prisustvovao veliki broj javnih ličnosti, porodica i prijatelji premunulog narodnog heroja, a u ime države Crne Gore oprostio se ministar odbrane Boro Vučinić. On je kazao da se danas Crna Gora oprašta od gorostasa čojstva i junaštva koje je iznjedrila u prošlom vijeku. Podsjetio je da su prve borbe i rušenja mosta kod Podgorice, te okršaji sa italijanskim okupatorom, pokazale svu hrabrost, požrtvovatnje i ratno umijeće Vlada Božovića.  „Znao je Vlado Božović kojim putem Crna Gora treba i mora da ide i dosljedno je slijedio takav put do kraja svog dostojanstvenog i dugog života. Crna Gora, suverena i samostalna uvijek mu je bila ideal. Jedan je od rijetkih koji se rodio u suverenoj Crnoj Gori i umro u samostalnoj i suverenoj Crnoj Gori“ kazao je ministar Vučinić na sahrani.

Od narodnog heroja su se oprostili potpredsjednik Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore akademik Branko Pavićević, a u ime porodice i prijatelja Radun Mićković.

Vlado Božović je preminuo 13. aprila 2010. godine u 95. godini života. Rođen je 12. novembra 1915. godine u Podgorici. Godine 1941 stupa u partizanske redove i odlukom Komunističke partije postaje politički komesar Odreda. Tokom rata bio je tri puta ranjen, a po oslobođenju je obavljao više partijskih i državnih funkcija, među kojima i funkcije predsjednika Zemaljskog odbora Saveza Sindikata Crne Gore, člana Pokrajinskog komiteta Komunističke partije Jugoslavije za Crnu Goru, ministra industrije u Vladi Crne Gore, člana Centralnog komiteta i člana Politbiroa KPJ, kao i narodnog poslanika republičke i Savezne Skupštine. Od 1963. godine, bio je predsjednik Glavnog odbora SUBNOR-a Crne Gore. Za narodnog heroja je proglašen 1953. godine.