Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Сахрањен народни херој и носилац Партизанске споменице Владо Николин Божовић

Сахрањен народни херој и носилац Партизанске споменице Владо Николин Божовић
Датум објаве: 15.04.2010 17:31 | Аутор: МО

Испис Штампај страницу


Народни херој и носилац Партизанске споменице од 1941. године Владо Николин Божовић данас је сахрањен, уз војне почасти, на градском гробљу Чепурци у Подгорици.

Сахрани је присуствовао велики број јавних личности, породица и пријатељи премунулог народног хероја, а у име државе Црне Горе опростио се министар одбране Боро Вучинић. Он је казао да се данас Црна Гора опрашта од горостаса чојства и јунаштва које је изњедрила у прошлом вијеку. Подсјетио је да су прве борбе и рушења моста код Подгорице, те окршаји са италијанским окупатором, показале сву храброст, пожртвоватње и ратно умијеће Влада Божовића.  „Знао је Владо Божовић којим путем Црна Гора треба и мора да иде и досљедно је слиједио такав пут до краја свог достојанственог и дугог живота. Црна Гора, суверена и самостална увијек му је била идеал. Један је од ријетких који се родио у сувереној Црној Гори и умро у самосталној и сувереној Црној Гори“ казао је министар Вучинић на сахрани.

Од народног хероја су се опростили потпредсједник Савеза удружења бораца НОР-а и антифашиста Црне Горе академик Бранко Павићевић, а у име породице и пријатеља Радун Мићковић.

Владо Божовић је преминуо 13. априла 2010. године у 95. години живота. Рођен је 12. новембра 1915. године у Подгорици. Године 1941 ступа у партизанске редове и одлуком Комунистичке партије постаје политички комесар Одреда. Током рата био је три пута рањен, а по ослобођењу је обављао више партијских и државних функција, међу којима и функције предсједника Земаљског одбора Савеза Синдиката Црне Горе, члана Покрајинског комитета Комунистичке партије Југославије за Црну Гору, министра индустрије у Влади Црне Горе, члана Централног комитета и члана Политбироа КПЈ, као и народног посланика републичке и Савезне Скупштине. Од 1963. године, био је предсједник Главног одбора СУБНОР-а Црне Горе. За народног хероја је проглашен 1953. године.